Εξατομικευμένη φροντίδα για την προστασία των ματιών σας.

Πλήρης οφθαλμολογικός έλεγχος για παιδιά και ενήλικες.

 • Μέτρηση οπτικής οξύτητας.
 • Μετρήσεις διαθλαστικού σφάλματος (μυωπίας, υπερμετρωπίας, αστιγματισμού, πρεσβυωπίας) με το διαθλασίμετρο ενηλίκων.
 • Τοπογραφία κερατοειδή για την εκτίμηση της πρόσθιας επιφάνειας του κερατοειδή - ανίχνευση κερατόκωνου.
 • Μετρήσεις διαθλαστικού σφάλματος παιδιών (μυωπίας, υπερμετρωπίας, αστιγματισμού) με φορητό διαθλασίμετρο.
 • Εξέταση στη σχισμοειδή λυχνία προσθίων και οπισθίων μορίων οφθαλμού.
 • Τονομέτρηση (μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης).
 • Βυθοσκόπηση για την εκτίμηση του αμφιβληστροειδή.
 • Εκτίμηση χρωματικής αντίληψης.
 • Εξέταση στραβισμού.

Επέμβαση καταρράκτη

Στο χειρουργείο καταρράκτη αντικαθίσταται ο θολός φακός του ματιού (καταρράκτης) με έναν τεχνητό διαυγή φακό για την αποκατάσταση της θολής όρασης. Η επέμβαση γίνεται με τη σύγχρονη μέθοδο της φακοθρυψίας.

Από μικροσκοπικές τρυπούλες στα πλάγια του οφθαλμού, αφαιρείται ο θολωμένος καταρρακτικός φακός αφού θρυμματιστεί, και τοποθετείται ένας τεχνητός ενδοφακός ο οποίος εισέρχεται διπλωμένος μες στον οφθαλμό και στη συνέχεια ξεδιπλώνεται.

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία ενδοφακών που χρησιμοποιούνται και γίνονται προεγχειρητικές μετρήσεις με πολλά εξελιγμένα μηχανήματα για να καθοριστεί τι ενδοφακός θα χρησιμοποιηθεί.

Πέρα από την ποιότητα του υλικού του ενδοφακού που παίζει ρόλο στην τελική όραση, οι ενδοφακοί έχουν κι αυτοί βαθμούς (όπως τα γυαλιά), ώστε να μπορούν να διορθώνουν τη μυωπία, την υπερμετρωπία και τον αστιγματισμό.

Επίσης, μπορεί να διορθωθεί και η πρεσβυωπία με τη χρήση πολυεστιακών ενδοφακών, αρκεί να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις από τα χαρακτηριστικά του ματιού.


Laser μυωπίας, υπερμετρωπίας, αστιγματισμού

Τα διαθλαστικά σφάλματα (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός) μπορούν να διορθωθούν με την εφαρμογή laser στον εξωτερικό φακό του οφθαλμού, δηλαδή τον κερατοειδή. Οι προϋποθέσεις για να κάνετε laser στα μάτια είναι:

 • Ηλικία άνω των 18 χρόνων.
 • Σταθεροί βαθμοί γυαλιών για διάστημα ενός έτους.
 • Το πάχος του κερατοειδή να μπορεί να υποστηρίξει την αφαίρεση των βαθμών (αυτό μετράται στον προεγχειρητικό έλεγχο).
 • Απουσία άλλης σημαντικής πάθησης του οφθαλμού.
 • Να μην είστε σε περίοδο εγκυμοσύνης ή θηλασμού.

Πριν το Laser προηγείται πάντα προεγχειρητικός έλεγχος, όπου μετρούνται όλα τα διαθλαστικά χαρακτηριστικά του οφθαλμού και εκτιμάται η γενικότερη κατάσταση του ματιού. Με βάση αυτόν τον προεγχειρητικό έλεγχο, ο γιατρός σας θα σας προτείνει ποιο είδος τεχνικής laser είναι το κατάλληλο για εσάς.

Πριν τον προεγχειρητικό έλεγχο δε φοράμε τους φακούς επαφής μας για 10 ημέρες (εάν είναι μαλακοί) και για 1 μήνα (εάν είναι σκληροί).

Οι βασικές τεχνικές είναι δύο, η μέθοδος Lasik και η μέθοδος transPRK, αλλά το ποια τεχνική θα επιλεγεί εξαρτάται από τον ασθενή και τα χαρακτηριστικά του ματιού του.

Στην τεχνική LASIK με τη βοήθεια ενός Laser δημιουργείται ένα πολύ λεπτό πέταλο σαν μικροσκοπικό καπάκι στην επιφάνεια του κερατοειδή, το οποίο όμως παραμένει σε ένα σημείο κολλημένο με τον υπόλοιπο κερατοειδή και τον σηκώνει προς τα πίσω. Στη συνέχεια, δρα ένα δεύτερο Laser (Excimer Laser AMARIS) και διορθώνει τους βαθμούς.

Μετά την ολοκλήρωση της παραπάνω διαδικασίας το πέταλο ξανατοποθετείται στη θέση του. Με αυτήν την τεχνική έχουμε πιο γρήγορη αποκατάσταση της όρασης (περίπου την ίδια μέρα) και δεν υπάρχει μετεγχειρητικός πόνος.

Στην τεχνική transPRK το laser δρα κατευθείαν πάνω στην επιφάνεια του κερατοειδή χωρίς να σηκωθεί κάποιο πέταλο. Αρχικά αποδομείται με laser το επιθήλιο του κερατοειδή, δηλαδή η εξωτερική στιβάδα του, και στη συνέχεια το Excimer Laser AMARIS δρα πάνω στον κερατοειδή και διορθώνει τους βαθμούς.

Η χρονική διάρκεια του laser στα μάτια είναι μικρή, περίπου 10 λεπτά για κάθε οφθαλμό, και έχει κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις ανάλογα με την τεχνική (LASIK, transPRK). Και στις 2 τεχνικές το laser εστιάζει στον κερατοειδή, δηλαδή τον εξωτερικό φακό του οφθαλμού και όχι σε βαθύτερες δομές.

Στον ασθενή χορηγείται τοπική αναισθησία με σταγόνες για να μην πονάει, μπορεί ωστόσο να αισθανθεί μια πίεση στην τεχνική του LASIK. Μετά την επέμβαση LASIK η όραση καθαρίζει μέσα σε λίγες ώρες και δεν υπάρχει πόνος.

Με την τεχνική transPRK η όραση καθαρίζει μέσα σε 2 εβδομάδες και υπάρχει μια μικρή ενόχληση τις πρώτες μέρες.

Το ποια τεχνική θα χρησιμοποιηθεί εκτιμάται κατά τη διάρκεια του προεγχειρητικού ελέγχου και εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του οφθαλμού και τους βαθμούς που θα αφαιρεθούν.


Παθήσεις αμφιβληστροειδή

O αμφιβληστροειδής είναι μια δομή που βρίσκεται εσωτερικά στο πίσω μέρος του ματιού.

Με τη βυθοσκόπηση έχουμε μια μακροσκοπική εκτίμηση αυτής της δομής, καθώς βλέπουμε το μέσα τμήμα του ματιού, ρίχνοντας φως και εστιάζοντας με έναν φακό στον αμφιβληστροειδή.

Εάν έχουμε ευρήματα από τη βυθοσκόπηση ή αν η κλινική εικόνα είναι ύποπτη για ύπαρξη ευρημάτων, διενεργούνται περαιτέρω εξετάσεις για να ελέγξουμε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τον αμφιβληστροειδή. Αυτό το επιτυγχάνουμε με την αγγειογραφία του αμφιβληστροειδή ή την οπτική τομογραφία συνοχής (OCT), ένα μηχάνημα που λαμβάνει εικόνες από τον αμφιβληστροειδή περίπου σαν τη μαγνητική τομογραφία.

Πλέον, αντί για τη συμβατική φλουοροαγγειογραφία που απαιτούσε έγχυση σκιαστικού από τη φλέβα του χεριού για να πάρουμε εικόνες των αγγείων του αμφιβληστροειδή, υπάρχει η ψηφιακή αγγειογραφία που δεν απαιτεί χρήση σκιαστικού από τη φλέβα, ενώ θεωρείται πιο σύντομη και ανώδυνη (angio-OCT).

Μερικές από τις πιο συνηθισμένες παθήσεις του αμφιβληστροειδή είναι η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια, η απόφραξη φλέβας ή αρτηρίας του αμφιβληστροειδή, η κεντρική ορώδης χοριοαμφιβληστροειδοπάθεια κ.λπ.


Έλεγχος γλαυκώματος - Οπτικά πεδία

Το γλαύκωμα είναι μια εκφυλιστική νευροπάθεια κατά την οποία καταστρέφονται νευρικές ίνες του οπτικού νεύρου, έχοντας ως αποτέλεσμα επιπτώσεις κυρίως στην περιφερική όραση. Ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου του γλαυκώματος είναι η ενδοφθάλμια πίεση.

Το οπτικό νεύρο είναι ορατό μακροσκοπικά κατά τη βυθοσκόπηση, ενώ ο έλεγχος της λειτουργίας του οπτικού νεύρου και το κατά πόσο έχει επηρεαστεί η όραση από το γλαύκωμα ελέγχεται με το μηχάνημα των οπτικών πεδίων που εξετάζει λεπτομερώς την όραση σε διάφορα σημεία του χώρου.

Πιο λεπτομερείς πληροφορίες για τα ανατομικά χαρακτηριστικά του οπτικού νεύρου, όπως εκτίμηση του πάχους των νευρικών ινών και εκτίμηση λοιπών ανατομικών παραγόντων που επηρεάζουν τη νόσο λαμβάνουμε με το OCT (οπτική τομογραφία συνοχής) του οπτικού νεύρου.


Θεραπείες βλεφάρων (π.χ. για εμμένουσα βλεφαρίτιδα) και μικροεπεμβάσεις βλεφάρων (π.χ. χαλάζια, κύστες).

Τα βλέφαρα είναι μια οφθαλμική περιοχή που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή γιατί διαφέρει από το υπόλοιπο δέρμα. Υπάρχουν εμμένουσες χρόνιες παθήσεις των βλεφάρων που αντιμετωπίζονται με θεραπείες που γίνονται στο ιατρείο και τις εφαρμόζει ο γιατρός στον ασθενή.

Παθήσεις των βλεφάρων όπως κριθαράκια, χαλάζια, μικροκύστες, λιπώματα που επιμένουν παρά τη συντηρητική αγωγή, μπορούν να αφαιρεθούν χειρουργικά με τοπική αναισθησία στο ιατρείο.


Αναίμακτη βλεφαροπλαστική (PLEXR)

Το Plexr είναι η πιο σύγχρονη και πρωτοποριακή μέθοδος αναίμακτης βλεφαροπλαστικής που χρησιμοποιείται ευρέως στην Ευρώπη και λειτουργεί με την τέταρτη κατάσταση της ύλης, το πλάσμα.

Μια φορητή μικροσυσκευή παράγει ένα ηλεκτρικό τόξο που εξαχνώνει την κεράτινη στιβάδα του δέρματος, συρρικνώνει τις ελαστικές ίνες και λειαίνει την περίσσεια του δέρματος χωρίς να επηρεάζει τις βαθύτερες στιβάδες του και χωρίς να αφήνει ουλές.

Με την εφαρμογή του PLEXR το δέρμα τεντώνει, οι ρυτίδες μειώνονται και τα βλέφαρα «ανεβαίνουν», με ένα φυσικό αποτέλεσμα. Ανάλογα με τη χαλαρότητα του δέρματος μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από μια συνεδρίες.

Το PLEXR μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πληθώρα δερματικών καταστάσεων, όπως είναι η βλεφαροχάλαση/βλεφαρόπτωση, σε εξωτερικά χαλάζια/κριθαράκια, σε μορφώματα/κύστες/θηλές των βλεφάρων, αλλά και του υπόλοιπου δέρματος, όπως:

 • Σε μυρμηγκιές
 • Σε καφέ κηλίδες στο δέρμα
 • Για τη λείανσης λεπτών ρυτίδων (π.χ. πόδι της χήνας)
 • Για τη σύσφιξη χαλάρωσης του ιστού των βλεφάρων (σακούλες στα βλέφαρα)
 • Για την εξομάλυνση ουλών ακμής αλλά και λοιπών ουλών κ.λπ.

Μετά την εφαρμογή του PLEXR ακολουθεί η φροντίδα του δέρματος για περίπου μια εβδομάδα με αναπλαστική και καλυπτική κρέμα, όμως αυτό δεν αποτρέπει τον ασθενή από τον επιστρέψει κατευθείαν στις δραστηριότητές του. Είναι μια αναίμακτη τεχνική που δεν αφήνει ουλές, δεν γίνονται χειρουργικές τομές και δε χρησιμοποιούνται ράμματα.


Επέμβαση πτερυγίων

Το πτερύγιο είναι ένας υπερτροφικός ινοαγγειακός ιστός του επιπεφυκότα που συνήθως εκτείνεται από τον έσω κανθό και εφιππεύει τον κερατοειδή συνήθως από τη ρινική πλευρά.

Εφόσον ενοχλεί και προκαλεί φλεγμονές ή ακόμα για καθαρά αισθητικούς λόγους μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά. Συχνά κατά την αφαίρεσή του τοποθετείται μόσχευμα αμνιακής μεμβράνης, η οποία εμποδίζει τον επανασχηματισμό του πτερυγίου.


Συνταγογράφηση γυαλιών μέσω ΕΟΠΥΥ

Με την υπάρχουσα νομοθεσία, οι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ δικαιούνται ποσό αξίας έως 100 ευρώ κάθε 4 χρόνια για τη χορήγηση γυαλιών. Σε παιδιά έως 12 ετών η χορήγηση του ποσού είναι κάθε 2 χρόνια.


Οφθαλμολογικός έλεγχος για δίπλωμα οδήγησης - Βεβαιώσεις στρατιωτικών σχολών και λοιπές βεβαιώσεις και υπηρεσίες.

Ο έλεγχος για τη βεβαίωση διπλώματος οδήγησης περιλαμβάνει την εκτίμηση της οπτικής οξύτητας, τον έλεγχο των προσθίων κι οπισθίων μορίων του οφθαλμού στη σχισμοειδή λυχνία, την αδρή εκτίμηση της περιφερικής όρασης και τον έλεγχο της χρωματικής αντίληψης.


Επείγοντα περιστατικά (φλεγμονές, ξένα σώματα, τραύματα κ.λπ.)

Το ιατρείο της Χειρουργού - Οφθαλμίατρου Καλούδα Γ. Πελαγία, στην Ξάνθη, εξυπηρετεί επείγοντα περιστατικά τόσο κατά το ωράριό του, όσο και κατά τις υπόλοιπες ώρες μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την ιατρό.


Υπηρεσίες

Αναλυτικές Υπηρεσίες – Εξοπλισμός

 • Αυτόματο ψηφιακό διαθλασίμετρο Topcon για τη μέτρηση του διαθλαστικού σφάλματος (μυωπία – υπερμετρωπία – αστιγματισμός) και τη διενέργεια τοπογραφίας κερατοειδή, δηλαδή τη λήψη ενός γεωγραφικού χάρτη του κερατοειδή.
 • Αυτόματο ψηφιακό φορόπτερο για τη διενέργεια της υποκειμενικής διάθλασης, δηλαδή την εκτίμηση του βαθμού των γυαλιών με ακρίβεια και ταχύτητα.
 • Αυτόματο ψηφιακό φακόμετρο για τη μέτρηση των γυαλιών και για τον υπολογισμό της απορρόφησης της UV ακτινοβολίας από τα γυαλιά.
 • Φορητό αυτόματο ψηφιακό διαθλασίμετρο για τη μέτρηση του διαθλαστικού σφάλματος (μυωπία – υπερμετρωπία – αστιγματισμός) στα παιδιά και σε ασθενείς που δεν μπορούν να συνεργαστούν εύκολα ή να προσέλθουν στο ιατρείο.
 • Σχισμοειδής λυχνία για την εξέταση των προσθίων (κερατοειδής, πρόσθιος θάλαμος, φακός, ίριδα, γωνία) και των οπισθίων μορίων του οφθαλμού (υαλοειδές, ωχρά κηλίδα, οπτικό νεύρο, περιφέρεια αμφιβληστροειδή).
 • Απεικονιστικό σύστημα συνδεδεμένο με τη σχισμοειδή λυχνία για τη λήψη φωτογραφιών των μορίων του οφθαλμού.
 • Tονόμετρο για τη μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης.
 • Οπτικά πεδία για τη διερεύνηση - παρακολούθηση του γλαυκώματος, νευρολογικών παθήσεων, ασθενών που λαμβάνουν ειδικές φαρμακευτικές αγωγές π.χ. plaquenil κ.λπ.
 • Σκιασκόπιο για τη μέτρηση του διαθλαστικού σφάλματος στα παιδιά.
 • Έμμεσο οφθαλμοσκόπιο για τον έλεγχο του αμφιβληστροειδή σε βρέφη, τον έλεγχο της άκρας περιφέρειας του αμφιβληστροειδή και τον έλεγχο του αμφιβληστροειδή σε ασθενείς που δεν μπορούν να συνεργαστούν εύκολα ή να προσέλθουν στο ιατρείο.
 • ΤΟΝ - Stereo test για την εκτίμηση της στερεοσκοπικής 3D όρασης στα παιδιά.
 • Φακοί για τον έλεγχο του αμφιβληστροειδή κατά τη βυθοσκόπηση και τον έλεγχο της γωνίας του οφθαλμού (Volk 90d, Ocular 78d, Volk Digital Widefield, Volk Super Pupil Xl, Volk 3 Mirror, Ocular Sussman 4 Mirror Diagnostic Gonioscope, Opticlear 3 Mirror, Volk 20d, Volk 28d).

Μιλήστε με την Ιατρό για οποιοδήποτε θέμα σας απασχολεί.

Κλείστε το ραντεβού σας.